Baardkammen & - borstels

19 Artikel
4
5/5 gebaseerd op alle beoordelingen

Baardborstels en baardkam: De beste gereedschappen om je baard te temmen

Om ervoor te zorgen dat je baard er goed gestyld en verzorgd uitziet, heb je niet alleen de passende verzorgingsproducten, maar ook de juiste tools nodig. Tot de onmisbare gereedschappen behoren baardborstels en baardkam die een snor of baard in vorm brengen. Ze ontwarren de knopen snel en ontzien het haar. Tegelijkertijd verzorgen ze de haarstructuur.

Baardkam of baardborstels: welk gereedschap je voor jou baard echt nodig hebt

Borstel en kam hebben verschillende functies. Een baardkam is geschikt om het baardhaar te ontwarren, te kammen en te stylen. Met de baardborstel ontwar en reinig je de baard. Bovendien kun je er speciale baardverzorgingsolie mee inwerken.

Baardkammen voor het stylen en ontwarren van de baard

Platte baardkammen met gelijkmatig verdeelde tanden zijn geschikt voor gladde structuren. Ze glijden zacht door het baardhaar. Kleine afstanden zorgen ervoor dat je stof en ander vuil ongecompliceerd uitkamt. Heb je gegolfd of stug haar of een dichte baard, dan zijn de varianten met robuuste, dikke tanden geschikt. Hiermee kun je pijnvrij kammen. De baardkam gebruik je:

  • voor langere baarden
  • als stylinggereedschap om de baardharen in vorm te brengen
  • voor het ontwarren van knopen in de baard
  • voor het opbrengen van pomade of was
  • om het baardhaar bij het knippen in vorm te kammen

Om ervoor te zorgen dat het gereedschap goed in de hand ligt, hebben veel modellen de beschikking over een greep of een brede, platte kant. Omdat het baardhaar stugger en steviger is dan hoofdhaar, zijn baardkammen stabieler en buigzamer dan normale kammen.

Baardborstels voor de verzorging van de baard

De meeste baardborstels beschikken over flexibele borstels van verschillende lengte die dicht op elkaar staan en aan de handgreep bevestigd zijn. Ze reiken tot diep in de baard. Bij de keuze van de grootte kun je jezelf het beste oriënteren aan het baardoppervlak.

Voor mannen met lange baarden zijn grote borstels geschikt, omdat ze een groter oppervlakte afdekken. Kleine borstels zijn geschikt voor korte baarden. Dankzij hun compacte grootte passen ze eenvoudig in de handbagage. Varianten voor snorren hebben een lange handgreep. Hierdoor liggen ze bij het kammen goed in de hand.

Met behulp van de gereedschappen kun je verzorgende baardolie inwerken of stimuleer je, dankzij de licht masserende werking van de borstels, de talgproductie van de huid. Hierdoor ontstaat een natuurlijk baardvet, dat de baard zacht en soepel maakt. Dit voorkomt dat het haar uitdroogt. Je kunt er kleine knopen mee oplossen en uitstekende haren in vorm brengen.

Waar moet je op letten bij de koop van een baardkam en baardborstel?

Naast het gebruiksdoel bepaalt het materiaal van de gereedschappen wat je het beste kunt kopen. Bij baardkammen kun je verschillende varianten onderscheiden. Er zijn kammen verkrijgbaar van:

  • hout
  • hoorn
  • kunststof
  • rubber
  • metaal

kammen van hoorn, rubber, en hout beschikken over een hoge kwaliteit. Ze zijn niet statisch en ruwen het haaroppervlak niet op. Ze zijn bovendien geschikt om haarvet te verdelen.

De beste baardborstel beschikt over natuurlijke borstels die gemaakt zijn van haar van wilde zwijnen. Deze zijn stabiel genoeg om afgestorven huidschilfertjes op te nemen, losse haren te verwijderen en het baardvet gelijkmatig te verdelen. Je kunt de baard hiermee intensief kammen, zonder de gevoelige gezichtshuid te irriteren. Bij borstels met synthetische haren beslist een hoogwaardige verwerking over de kwaliteit. Zij vormen een goed alternatief voor vegane baarddragers.