Maskers tegen puistjes

14 Artikel
28
4,5/5 gebaseerd op alle beoordelingen

Maskers tegen puistjes: hoe werken ze op de huid?

Niemand wil puistjes hebben, maar soms kun je ze niet voorkomen. Ze kunnen zorgen dat je je minder lekker in je vel voelt zitten en ze kunnen zelfs pijn doen of ontsteken. Toch is er een remedie tegen puistjes en je hebt zelfs de mogelijkheid ze tegen te gaan.

Met maskers tegen puistjes wordt de huid tot diep in de poriën gereinigd en wordt overtollig talg verwijderd. Dat maakt dat de huid weer kan ademen, dat onzuiverheden verleden tijd zijn en dat de hele teint weer schoon en fris oogt. Het verbetert het algehele gevoel van welbehagen en zorgt dat je je weer goed in je vel voelt zitten.

Wat je bij puistjes absoluut niet mag doen, is ze uitknijpen. Door de bacteriën op je handen zorgt dit immers voor verontreinigingen. Daardoor kan het puistje ontsteken en kunnen acnelittekens ontstaan. Je kunt daarom het beste gaan voor producten die puistjes tegengaan en met name voor een masker tegen puistjes. Deze blijft lange tijd op het gezicht, trekt diep in de huid in en heeft daardoor een kalmerende en zuiverende werking.

Welke bestanddelen zitten er in een gezichtsmasker tegen puistjes?

Gezichtsmaskers tegen puistjes bevatten normaal gesproken kalmerende bestanddelen die helend werkend bij ontstekingen en die overtollig talg en huidschilfers verwijderen. Dat maakt de poriën weer vrij. Verder zitten er standaard ook verzorgende bestanddelen in maskers tegen puistjes. Gebruikelijke stoffen in de maskers zijn:

  • theeboomolie: heeft een antibacteriële werking
  • zink: gaat ontstekingen gericht tegen
  • toverhazelaar: vermindert irritaties
  • panthenol: kalmeert geïrriteerde huid en vermindert rode plekken
  • aloë vera: zorgt voor hydratatie en biedt milde verzorging
  • salicylzuur: biedt een reiniging tot diep in de poriën

Welke soorten maskers tegen puistjes zijn er?

Er zijn maskers die als een crème op de huid worden aangebracht, daar inwerken en vervolgens weer worden afgespoeld.

Er zijn echter ook maskers die een gelachtige consistentie hebben en die worden aangebracht en vervolgens op de huid drogen. Ze kunnen daarna van de huid worden getrokken en trekken huidschilfers, overtollig talg en mee-eters er gewoon mee uit. Deze peel-off-maskers tegen puistjes zijn zeer populair, omdat de huid achteraf zeer zacht aanvoelt. Na het aftrekken van het masker moet het gezicht worden afgespoeld en kan er vervolgens een dag- of nachtcrème worden aangebracht.

Welk masker is geschikt voor welk huidtype?

Afhankelijk van het huidtype kunnen er verschillende soorten maskers tegen puistjes worden aanbevolen:

  • Voor de droge huid zijn crèmemaskers zeer goed geschikt, omdat ze de huid goed hydrateren en voor een reiniging tot diep in de poriën zorgen.
  • Voor de vette huid zijn gelmaskers geschikt, omdat ze qua consistentie vaak lichter zijn en de talgproductie beter kunnen reguleren.
  • Voor de gecombineerde huid zijn moddermaskers goed geschikt, omdat ze met natuurlijke mineralen zowel de droge als de vette delen van het gezicht intensief verzorgen.

Hoe kun je puistjes voorkomen?

Puistjes kunnen om tal van redenen ontstaan. Stress, een ongezonde voeding, roken en alcohol kunnen eveneens voor een onzuivere huid zorgen, evenals hormonale schommelingen of een ontoereikend verzorgingsrritueel, waardoor vuil eerder in de poriën terechtkomt. Zo'n verzorgingsritueel kun je echter optimaliseren door bijvoorbeeld regelmatig een masker tegen puistjes te gebruiken.

Om puistjes te voorkomen, moet het gezicht niet alleen af en toe met een gezichtsmasker worden behandeld tegen puistjes, maar moet het gezicht dagelijks met een milde wasgel worden gewassen en daarna met een frisse, schone handdoek worden afgedroogd. Wie elke dag dezelfde handdoek gebruikt waarmee bijvoorbeeld ook de handen worden afgedroogd, wrijft elke dag opnieuw bacteriën in de poriën.

Lichte crèmes helpen eveneens om puistjes te verminderen, want vettige en olieachtige crèmes kunnen de poriën snel verstoppen. Ook kan het helpen om twee tot drie keer per week een masker tegen puistjes aan te brengen ook al zijn er op dat moment helemaal geen puistjes te zien. Er bevinden zich namelijk altijd bacteriën op de huid die tot ontstekingen en puistjes kunnen leiden zodra het lichaam niet meer in balans is.