Niche parfums

134 Artikel
98
5/5 gebaseerd op alle beoordelingen

Niche parfums – bijzondere geurcreaties voor unieke vrouwen

Nichegeuren horen bij de bijzondere creaties van parfumeurs. Ze zijn niet gericht op de brede massa, maar vooral op individualisten die het extravagante zoeken. De geuren bevatten uitsluitend kwalitatief hoogwaardige oliën, die het niche parfum zijn zeer bijzondere karakter geven. Ze zijn exclusief omdat er maar een beperkt aantal van wordt gemaakt.

Wat zijn niche parfums?

Tot de nicheparfums behoren bijzondere, zeldzame geuren. Parfumeurs in kleine, traditierijke parfumhuizen, maar ook bij bekende grote bedrijven, gebruiken daar vaak ongebruikelijke ingrediënten voor. In hun laboratorium werken ze met passie en creativiteit aan nieuwe geurcomposities, die zich expliciet onderscheiden van populaire geurklassiekers. Ze zijn verrassend en uniek. Ze zijn slechts in zeer beperkte oplage verkrijgbaar.

Naast de massa-artikelen ontstaan in de laboratoria individuele parfums met zeldzame, spannende geurnoten, waarmee individualisten zich nog meer kunnen onderscheiden. Ze hullen zich in een geur die alleen voor hen gemaakt lijkt te zijn. Om de exclusiviteit te garanderen, mogen slechts enkele geselecteerde aanbieders (maximaal 50 verkooppunten) de flacons verkopen, waaronder ook parfumdreams.

Wat maakt een nichegeur zo uniek?

Bij het creëren van een nichegeur gaan geoefende parfumeurs niet voor de vanouds bekende composities. In plaats daarvan gebruiken ze zeldzame parfumnoten en ongebruikelijke aroma's, die ze in een complex productieproces verbinden tot een waar kunstwerk. Ze schuwen het daarbij niet om bijzondere ingrediënten met elkaar te combineren en te experimenteren met ongebruikelijke essences. Daarbij zoeken ze overal ter wereld naar steeds weer nieuwe aroma's die het parfum een heel bijzonder karakter geven.

Populair is bijvoorbeeld de geurstof oudh uit oriëntaals agarhout. De essence staat als geen andere voor olfactorische luxe. Opzien baarden de afgelopen jaren vooral synthetisch geproduceerde bestanddelen met moleculaire structuren. Die passen zich aan de draagster aan, zodat het parfum op iedere huid anders ruikt. Niche parfums bevatten soms ongebruikelijke essences van:

  • edelstenen,
  • ambroxan,
  • mirre,
  • de heide "Andrea",
  • bergamot,
  • patchoeli of
  • damascusroos.

Veel creaties onderscheiden zich door een grotere hoeveelheid geurstoffen. Daardoor blijven ze vaak heel lang op de huid aanwezig. Daarbij speelt vooral de concentratie aan grondstoffen in de alcohol een rol, die bij een parfum of eau de parfum veel groter is dan bij een eau de toilette. Bij een essence is een klein beetje al genoeg om een vleugje extravagante geur op de huid te spuiten.

De geur ontvouwt zich heel langzaam, zodat hij na een paar uur anders ruikt dan direct na het opdoen. Top-, hart- en basisnoten onderscheiden zich duidelijk van elkaar, terwijl ze bij geurklassiekers vaak in elkaar overlopen. Dat komt vooral door het grote percentage natuurlijke grondstoffen. Ook uiterlijk onderscheiden de geuren zich. In plaats van in opvallende, stijlvolle flacons verkopen veel producenten de nichegeur in een eenvoudige, glazen sierflacon, omdat hier de inhoud de hoofdrol speelt.

Waar op het lichaam komt het nicheparfum erg goed tot zijn recht?

De binnenkant van de polsen en de halsslagader behoren tot de goed doorbloede delen van het lichaam. Daar ontwikkelt het parfum een sensuele werking. Kleding en haren nemen het parfum voor lange tijd op, zodat ook anderen de elegante geurcompositie kunnen waarnemen. De geur ontvouwt zich zeer goed wanneer de draagster hem meteen na een bad of een verkwikkende douche op de huid spuit. De eigen lichaamstemperatuur activeert de geurmoleculen en intensiveert de geur.

Niche parfums, toen en nu

Niche parfums zijn geen modeverschijnsel. Door de jaren heen hulde de adel zich niet alleen in extravagante kleding, maar omhulden edellieden zich ook met bijzondere geuren. Prinsessen en koninginnen hadden eigen hofparfumeurs, die luxe geurcomposities voor hen samenstelden. Vooral in de Britse koningshuizen waren staatshoofden, onder wie koningin Elizabeth I, zeer gesteld op unieke nicheparfums. Intussen gunnen ook heel gewone vrouwen zich deze luxe. Met de bijzondere geuren onderstrepen ze hun individualiteit.