Open scheermes

26 Artikel
8
4/5 gebaseerd op alle beoordelingen

Een klassiek scheermes kopen en meegaan met de trend

Klassieke scheermessen zijn het oudste scheergereedschap ooit en weer helemaal in. Een goed, ouderwets scheermes gaat tientallen jaren mee en wordt soms zelfs geërfd. Als je een klassiek scheermes wilt kopen, kan dat een aankoop voor het leven zijn. Aan veel scheermessen hangt een stevig prijskaartje. Dus voordat je ervoor gaat, moet je weten wat ouderwetse scheermessen zo speciaal maakt en waarom het de moeite waard is iets meer geld uit te geven.

Wat is het verschil tussen een ouderwets scheermes en een scheersysteem?

Met een klassiek scheermes scheer je je huid met een lemmet. Er zijn hierbij geen beschermende folies, randen of een vooraf ingestelde hoek voor het mes om je te beschermen tegen snijwondjes. Dat is wat scheren met een ouderwets scheermes ook zo uitdagend maakt. Eén verkeerde beweging en je hebt een snee in je gezicht. Met een gewoon scheersysteem heb je aanzienlijk minder kans op verwondingen, wat het dus een comfortabelere optie maakt. Maar je moet wel altijd weer nieuwe mesjes kopen en er ontstaat meer meer afval.

Hoe werkt scheren met een klassiek scheermes?

Scheren met een klassiek scheermes is het koningsnummer op scheergebied en vereist oefening vooraf. Je kunt een ballon gebruiken om de juiste hoek uit te proberen en de goede bewegingen te maken. Pas als de ballon niet knapt, weet je dat je de juiste hoek te pakken hebt. Op internet kun je instructievideo's bekijken over hoe je het scheermes precies moet vasthouden. Het gaat als volgt:

  • De hoek waarin je het mes op de huid plaatst, moet zeer vlak zijn (ongeveer 30°).
  • Je mag niet teveel druk uitoefenen.
  • Als je je voor de eerste keer met een klassiek scheermes scheert, scheer dan met de richting van de baardgroei mee.
  • Heb je het scheren al onder de knie, dan kun je tegen de baardgroei in scheren.
  • Als je huid bijzonder gevoelig is, kun je het mes ook zijwaarts bewegen.

Hoe herken je een goed scheermes?

Een goed scheermes heeft een lemmet van koolstofstaal. Dit is echter niet roestvrij. Daarom moet je je scheermes goed onderhouden. Koolstofstaal is erg hard, waardoor het lemmet heel lang meegaat. De messen zijn meestal hol geslepen, wat ervoor zorgt dat de baardharen bijzonder grondig worden afgesneden.

Waar je nog meer op moet letten als je een klassiek scheermes koopt

Als je een scheermes wilt kopen, heb je de keuze tussen een lemmet met een ronde punt en een lemmet met een vierkante punt. Een vierkante punt zorgt voor strakke contouren, maar je hebt ook meer risico op wondjes en sneetjes. Vooral voor beginners op het gebied van scheren met een klassiek scheermes is de ronde punt een betere keuze.

Een andere keuze die je moet maken is de breedte van het lemmet. Bepalend hiervoor is de ruimte tussen je bovenlip en je neus. Op dit punt moet je voldoende ruimte hebben om het mes te plaatsen. Daarom moet je als de afstand smal is ook een smal lemmet gebruiken.

Klassieke scheermessen zijn er met een handvat van hout, metaal, hoorn of kunststof. Kies een variant die prettig in de hand ligt.

Zo onderhoud je je klassieke scheermes

Ouderwetse scheermessen moet je goed laten drogen na het scheren om te voorkomen dat ze gaan roesten. Ze moeten minstens 24 uur blijven liggen met het lemmet opengevouwen. Het is ook beter om klassieke scheermessen niet onder stromend water schoon te maken, maar een doekje te gebruiken. Om de levensduur van het lemmet te verlengen, kun je het na gebruik inwrijven met wat babyolie.

Het scheermes laten slijpen

Als je merkt dat het lemmet van je scheermes na een tijdje wat bot wordt, kun je hem zonder problemen opnieuw slijpen. Je kunt dit zelf doen met een messenslijper of het mes naar een vakman brengen om het voor je te laten doen om ervoor te zorgen het resultaat perfect is. Doordat je het lemmet steeds weer kunt slijpen, heb je een duurzaam product met een lange levensduur waarvan je, als je hem goed onderhoudt, over tien of twintig jaar nog steeds plezier zult hebben.