Droge lippen-oorzaken en snelle oplossingen

De huid rondom de lippen is veel dunner en gevoeliger dan bij de rest van het lichaam. Dit is vooral te merken tijdens het koude jaargetijde door droge en schrale lippen. Zonder de juiste verzorging zijn droge lippen met barsten het resultaat. Welke oorzaken droge lippen hebben en wat je er tegen kunt doen, lees je in deze bijdrage.

21 October 2022


Droge lippen hebben verschillende oorzaken

De oorzaken voor droge, schrale en rauwe lippen liggen meestal voor de hand. Zo komt het bijvoorbeeld vaak door warme lucht van de verwarming, airconditioners of simpelweg extreme hitte of kou tot droge lippen. Dit komt vooral doordat de lippen nauwelijks over talgklieren beschikken die de lippen kunnen voorzien van vocht. Hierdoor zijn onze lippen bijzonder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Al de kleinste veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de lippen droog worden.

Dunne hoornlaag

Doordat de cellen van de hoornlaag op de lippen nauwelijks afsterven en hoornachtig wordt, is de huid hier erg gevoelig. In vergelijking daarmee wordt de huid op andere plekken op het lichaam continu hoornachtig. Samen met de talg vormen de afgestorven hoornhuidcellen een beschermingslaag die de huid bijzonder zacht maakt. Bij de lippen is dit helaas niet het geval.

Ontbrekende afweer

Een andere oorzaak voor droge lippen is een ontbrekende afweer. Doordat lippen niet beschikken over zweetklieren die de lippen vochtig houden, zorgen, wind, kou en anderen invloeden van buitenaf al snel voor droge en schrale lippen.

Bevochtiging van de lippen

Als je regelmatig last hebt van droge lippen, dan ken je het vast wel: Je probeert met je tong je lippen te bevochtigen. Hierdoor worden de lippen nog droger. Het speeksel verdampt telkens, waardoor de lippen sterker uitdrogen. Ook het weinige vet dat nog voorhanden is, wordt steeds minder.

Te weinig water drinken

Ook te weinig vochttoevoer kan een reden zijn voor extreem droge lippen. Wie weinig drinkt, droogt van binnen uit. Probeer daarom voldoende water te drinken. Minimaal twee liter water en/of thee. Naast de lippen, hebben ook de andere organen van het lichaam voldoende vocht nodig.

Vitaminegebrek

Naast een gebrek aan vocht kan ook verkeerde voeding de oorzaak zijn voor lippen die telkens droog zijn. Zo zijn bij droge lippen een gebrek aan vitamine B12 en ijzer erg waarschijnlijk. De regelmatige consumptie van vis en vlees of camembert en hüttenkäse kunnen een dergelijk tekort oplossen.

Ontstekingen

Ook ontstekingen kunnen zorgen voor schrale, brandende en jeukende lippen. De beschadigde huid kan eenvoudig worden besmet door schimmels of bacteriën. Doordat ontstoken lippen zeer pijnlijk zijn en moeilijk weg te krijgen, moet je in zo'n geval een dermatoloog raadplegen. Deze kan de exacte oorzaak identificeren en zorgen voor de juiste tegenmaatregelen.

Wat helpt tegen droge lippen?

Om droge lippen te bestrijden, of niet eens te laten ontstaan is een regelmatige lipverzorging onontkoombaar. De lippen moeten regelmatig worden ingevet of met een lipverzorgingsstift worden verzorgd. Door vet en hydraterende producten worden de lippen bevochtigd en wordt verder uitdrogen voorkomen. Tot de vertrouwde ingrediënten behoren onder andere oliën, vetten en wassen die worden gecombineerd met andere verzorgende ingrediënten. Bijzonder behulpzaam zijn bijvoorbeeld producten met camille of dexpanthenol.

Zonnebrand niet vergeten

Lippen zijn bijzonder gevoelig voor verbranding door de zon. Dit komt doordat de huidcellen van de lippen geen melanine vormen, waardoor lichaamseigen bescherming tegen de zon ontbreekt. Om deze reden is de zonbeschermingsfactor bij het gebruik van lipverzorging bijzonder belangrijk. Dit is niet alleen belangrijk tijdens de zomervakantie aan zee, maar ook in de winter tijdens de skivakantie. Omdat de sneeuw zonnestralen reflecteert, wordt de werking ervan nog verder versterkt. Maak om die reden regelmatig gebruik van lipverzorging met een beschermingsfactor van minimaal 30 om verbranding door de zon en droge en schrale lippen te voorkomen.

Huismiddeltjes tegen droge lippen

Naast de gebruikelijke lipverzorgingsproducten biedt ook de keuken enkele waardevolle producten die effectief kunnen worden ingezet tegen droge lippen. Met de volgende levensmiddelen kun je jouw lippen op natuurlijke wijze weer zijdezacht maken:

  • Olijfolie: 's Avonds voor het naar bed gaan op de lippen opbrengen en olijfolie werkt als een ware lippenbalsem.
  • Honing: Doe een dun laagje honing op je lippen, laat dit ongeveer 10 minuten lang intrekken en dep de rest vervolgens met een cosmeticadoekje af. Deze truc verricht echt wonderen.
  • Water: Drink dagelijks minimaal 2 liter water of thee. Hierdoor voorkom je dat je lippen van binnenuit uitdrogen.

Conclusie

Schrale en droge lippen zijn vooral in de winter een probleem. Zonder de juiste verzorging worden lippen snel droog en schraal. Tot de belangrijkste oorzaken van droge lippen behoren de dunne hoornlaag van de lippen en de ontbrekende afweer. Uiterlijke invloeden zoals kou en wind hebben daardoor vrij spel. Hier komt nog bij dat mensen met droge lippen vaak hun lippen bevochtigen met de tong, waardoor deze nog droger worden. Andere oorzaken voor droge en schrale lippen zijn een te geringe inname van water, een gebrek aan vitamine en ontstekingen aan de lippen. Gelukkig hoeven we niet werkloos toe te zien bij droge lippen. Er is een hele serie aan verzorgingsproducten die effectief kunnen worden ingezet tegen droge lippen. Hiertoe behoren producten met verschillende oliën,vetten en wassen die kunnen worden gecombineerd met andere ingrediënten. Ook diverse levensmiddelen zoals olijfolie of honing kunnen helpen.

Misschien vind je dit ook leuk