Vitamine C

Een essentiële voedingsstof voor het lichaam

Wanneer je lichaam voldoende vitamine C krijgt, heeft dat veel voordelen, waaronder het herstel van weefsel en de opname van ijzer uit voeding. Deze voordelen zijn meteen zichtbaar op je huid. Vaak is de hoeveelheid vitamine C uit voeding echter niet voldoende. Vitamine C heeft een sterk antioxiderende werking, stimuleert de collageenvorming van de huid en egaliseert pigmentvlekken. De vorming van collageen is essentieel voor de huid – zonder collageen ziet de huid er slap uit en verliest zij haar elasticiteit. Bovendien heeft het een ontstekingsremmend effect, bijvoorbeeld bij acne. De antioxidanten zorgen ervoor dat belasting zoals uv-stralen of stress niet zichtbaar is op de huid. Geen wonder dus, dat de vitamine een belangrijke rol speelt in veel verzorgingsproducten – hij belooft een stralende en jonge huid!

 

Wat kan vitamine C, om zo'n centrale rol te spelen in de cosmeticabranche?

  • Vitamine C versnelt de collageenproductie en zorgt op die manier voor een stevige, strakke, jeugdige en stralende huid.
  • Vitamine C bevordert de wondgenezing. Zeg vaarwel tegen donkere vlekken en verharde littekens en ervaar een gelijkmatige genezing van acnelittekens.
  • Zoals gezegd, bevordert vitamine C de collageenproductie. In deze fase worden fijne lijntjes en rimpels positief beïnvloed – de vitamine werkt als een booster tegen het verouderingsproces.
  • Giftige stoffen die gepaard gaan met milieuvervuiling kunnen zich dankzij het gebruik van vitamine C-houdende producten niet aan de huid hechten. De vitamine werkt preventief en geeft vrije radicalen geen kans.
  • Een crème met vitamine C verlicht ontstekingen in de huid en kan onzuiverheden van de huid verminderen.
  • Beschermt tegen schadelijke uv-stralen en beschermt je huid zo tegen veroudering door licht.
  • Ondersteunt en verlengt de houdbaarheid van verzorgingsproducten.

 

Onze aanbevelingen

Herkomst

Ascorbinezuur beschermt de cosmeticaproducten tegen bederf door het contact met zuurstof. Bovendien vermindert de oxidatieve stress voor de huid dankzij vitamine C. Wanneer er zich te veel vrije radicalen in een cel ophopen, kan de cel beschadigd raken of zelfs worden vernietigd. Hierdoor veroudert de huid sneller.

Hoe kan vitamine C nog meer worden opgenomen? Veel groente en fruit bevat vitamine C. Met name bessen, rode paprika en broccoli bevatten veel vitamine C.

Toepassing

In de cosmetica wordt vitamine C ascorbinezuur genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de pure vorm en derivaten – bekende vormen van derivaten zijn bijvoorbeeld ascorbylglucoside en magnesiumascorbaat. Vitamine C zit hierdoor in crèmes, serums en zonnebrandproducten.

1. Vochtinbrengende crème: door dagelijks een vochtinbrengende crème met vitamine C te gebruiken, ondersteun je de collageenproductie, zorg je voor een huid zonder rimpels en doe je aan preventie.

2. Serums: serums staan erom bekend dat ze, dankzij een veel hogere concentratie werkzame stoffen dan een vochtinbrengende crème, intensief inwerken op alle huidlagen. Dat betekent dat serums met hogere doses vitamine C efficiënter zijn bij de preventie tegen vrije radicalen en bij de vermindering van huidveroudering. Idealiter masseer je het serum in je huid voordat je je hydraterende dagcrème gebruikt.

 

Verzorgingstip

Wij raden iedereen het gebruik van vitamine C aan. Mensen met een gevoelige huid doen er echter beter aan een derivaat (minder rijk product) te gebruiken in plaats van de pure vorm.

 

Vormen van vitamine C