Houdbaarheid van parfum - Hoe parfum bijzonder lang blijft zitten

Van sensueel en verleidelijk tot fris en fruitig tot elegant: de meeste mensen hebben niet één parfum in huis, maar een hele reeks geuren. Omdat parfum echter niet eeuwig houdbaar is, moet je met een aantal dingen rekening houden als je het bewaart en ermee omgaat. Dit artikel beantwoordt alle vragen over de houdbaarheid van parfum en geeft belangrijke tips om het optimaal te bewaren.

02 November 2022 • 2 min. Leestijd

Hoelang blijft parfum goed?

Ook parfums hebben een houdbaarheidsdatum. Een geopende fles parfum is ongeveer drie jaar lang houdbaar. De houdbaarheid hangt af van verschillende aspecten, zoals de juiste manier van bewaren, het gebruik en het soort parfum. Eau de toilettes zijn in de meeste gevallen bijvoorbeeld langer houdbaar dan eau de parfum. Parfums raken niet als levensmiddelen van de ene op de andere dag over de datum, maar na verloop van tijd veranderen de kleur, consistentie en geur ervan.

Hoelang blijft ongeopend parfum goed?

Een geopende fles parfum kan drie jaar lang goed blijven als je deze op de juiste manier bewaart. Daarentegen kun je een ongeopende eau de parfum tot wel vijf jaar en een ongeopende eau de toilette zelfs tot wel zes jaar lang gebruiken.

Kan parfum bederven?

Ja, ook parfum kan over datum raken. Waar bij levensmiddelen gevaarlijke bacteriën kunnen ontwikkelen of het product kan gaan schimmelen, is hier bij parfum bijvoorbeeld geen sprake van. Als een parfum al te lang is bewaard, herken je dit aan de dikvloeibare consistentie, de donkere kleur en een zurige geur. Ruikt het parfum muf en anders dan in het begin? Dan moet je het niet langer gebruiken.

Waar moet ik parfum bewaren?

De manier waarop parfum wordt bewaard bepaalt hoelang het houdbaar blijft. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een geur, moet je deze als volgt bewaren:

  • Bewaar parfum koel en droog: de optimale temperatuur voor parfum is 17 tot 20 graden. Dat is normaal gesproken de temperatuur van de slaapkamer, waar het eveneens droog is. De slaapkamer is dus perfect voor het bewaren van parfum.
  • Bewaar parfum op een donkere plaats: naast hitte, kou en vocht kan ook blootstelling aan de zon een nadelig effect op de houdbaarheid van parfum hebben. Bewaar parfum dan ook in de originele verpakking in een la of kast.
  • Bewaar parfum niet in de badkamer: door dagelijks douchen en handen wassen is de luchtvochtigheid in de badkamer veel te hoog voor parfum. De temperatuur is vaak ook hoger dan de ideale bewaartemperatuur.

Is parfum geschikt om in de koelkast te bewaren?

In tegenstelling tot veel andere cosmeticaproducten is de koelkast compleet ongeschikt voor het bewaren van parfum. Parfum moet je weliswaar koel bewaren, maar niet koelen. De optimale temperatuur voor parfum is 17 tot 20°C. Verder is de luchtvochtigheid in een koelkast vaak te hoog voor parfum vanwege de aanwezige levensmiddelen.

Parfum lang laten meegaan – zo werkt het

Naast het op de juiste manier bewaren van parfum, kun je het beste ook de volgende tips ter harte nemen om je parfum zo lang mogelijk goed te houden:

  • Sprayflacon in plaats van bulkflacon: door het regelmatige contact met de huid blijven bulkflacons veel minder lang goed. Het is beter om sprayflacons te gebruiken die parfum lang fris houden.
  • Hoog alcoholpercentage: hoe hoger het alcoholpercentage in de geur, hoe langer de parfums lekker blijven ruiken.
  • Sluit de parfumdop goed af: als er regelmatig lucht in de flacon binnendringt, dan verdampt de geur langzaam maar zeker. Na gebruik moet je de dop dan ook altijd goed afsluiten.

Samenvatting

Parfum is al naargelang de soort en de wijze van bewaren zo'n drie tot zes jaar lang houdbaar. De geur wordt daarna geleidelijk ranziger en ruikt niet meer zoals het hoort. Parfum gaat zeer lang mee als je het koel, droog en donker bewaart. Het gebruik van een sprayflacon in plaats van een bulkflacon draagt net als een hoog alcoholpercentage bij aan een lange houdbaarheid.

Onze geurhighlights
Misschien vind je dit ook leuk