Puisten op rug – oorzaken en behandeling

Het hebben van puistjes op de rug is niet heel ongewoon, maar kan wel wijzen op een  huidprobleem en verder zorgen voor veel minder zelfvertrouwen. In dit artikel kun je lezen wat de oorzaken zijn en hoe je het ontstaan ervan kunt voorkomen.

31 May 2023 • 3 min. Leestijd

Puistjes of acne op de rug?

Bij puistjes op de rug zie je kleine rode plekken in de huid die verdikt zijn en pus kunnen bevatten. Als je deze onzuiverheden aanraakt, kunnen ze pijn doen en door bacteriën direct opengaan. Op de rug zijn poriën groter dan in het gezicht. Dat zorgt dan meestal ook dat de puisten groter in omvang zijn. Vaak zijn de talgklieren overactief en de combinatie met dode huidcellen en bacteriën leidt vervolgens tot het ontstaan van puistjes.

Als je een paar puisten op je rug ziet, gaat het gewoonlijk om enkele ontstoken haarzakjes of talgklieren. Dat is anders dan rugacne, ook wel backne genoemd. Dat lijkt op acne in het gezicht en ontstaat meestal door bepaalde bacteriën. Een dermatoloog kan eenduidig vaststellen of het om een aandoening gaat.

Hoe ontstaan puistjes op de rug?

Onzuivere huid op de rug door verhoogde talgproductie

Een overmatige productie van talg kan leiden tot verstopte poriën die onzuiverheden in de hand werken. De oorzaak kan een genetische aanleg, een verkeerde lichaamsverzorging en een hormonale verandering (die bijvoorbeeld in de puberteit optreedt) zijn.

Puisten op rug door verhoogde bacterievorming

Bacteriën komen van nature voor op de huid. Talg is een  voedingsbron en in verstopte poriën gedijen bacteriën goed. Ze produceren verder stofwisselingsproducten die een ontstekingsreactie in de huid kunnen veroorzaken en het ontstaan van puistjes kunnen bevorderen.

Verhoorningsstoornis als oorzaak

Bij een verhoorningsstoornis is sprake van een overmatige verhoorning van de huidcellen die niet goed worden afgestoten. Hierdoor stapelen de dode huidcellen zich op in de haarzakjes en talgklieren en leiden zo tot puistjes.

Slechte hygiëne kan leiden tot puisten

Onvoldoende lichaamshygiëne, vooral door niet te douchen na het sporten en na andere activiteiten waarbij je gaat transpireren, kan leiden tot verstopte poriën. Verder zorgt een slechte hygiëne dat dode huidcellen niet goed worden verwijderd, waardoor bacteriën welig kunnen tieren.

Puisten op rug door hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen tijdens de puberteit, de menstruatiecyclus of tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie. Hierdoor neemt het risico op onzuiverheden toe. Stress kan ook een nadelig effect op de hormoonhuishouding hebben en zorgen voor een onzuivere huid. Als het vermoeden is dat de puistjes op je rug het gevolg zijn van hormonen, moet je laten onderzoeken of het daarbij om hormonale acne gaat.

Hoe kleding het ontstaan van puistjes bevordert

Te nauwsluitende en niet-ademende kleding kan het ontstaan van puistjes op de rug aanwakkeren. Als kleding constant knelt, werkt dit irritaties in de hand. Niet-ademende bovenstukken (shirts, blouses, enzovoort) van synthetische materialen zorgen dat uitwisseling van lucht niet mogelijk is. Onder kleding stapelt zich hitte en vocht op en dat kan leiden tot puistjes.

Tip

Je kunt het beste losjes vallende bovenstukken van katoen en linnen dragen om zweet beter af te voeren en de huid op de rug te laten ademen. Een rugdecolleté biedt uitkomst. Gebruik geen rugzak als je merkt dat het dragen ervan tot een toename van puistjes op je rug leidt.

Wat te doen tegen puisten op rug?

Als je van de puistjes op je rug af wilt, kun je verschillende dingen doen:

  • Een regelmatige huidverzorging met producten die niet te sterk irriteren voorkomt puistjes.
  • Dode huidcellen kun je beter verwijderen met peelings. Gebruik geen agressieve scrubs die je huid kunnen irriteren.
  • Een ontstekingsremmende crème kan helpen tegen puistjes op je rug.
  • Volg een gezonde levensstijl zonder alcohol en nicotine en met uitgebalanceerde voeding.
  • Producten met bestanddelen als salicylzuur, vitamine C, zwavel en benzoylperoxide gaan puistjes tegen.
Milde lichaamsreiniging & scrubs

Was je rug elke dag met een milde, pH-neutrale reiniger. Wrijf daarbij niet te veel over je huid vanwege de kans op irritaties. Neem altijd een douche na activiteiten waarvan je gaat transpireren. Zo voorkom je de groei van bacteriën.

Als je de huid van je rug wilt hydrateren, gebruik dan een lichte, niet-comedogene hydraterende crème. Zo raken je poriën niet verstopt.

Een uitgebalanceerde voeding met veel fruit, groente en voldoende water kan de toestand van je huid helpen verbeteren. Bij huidproblemen kun je verder zuivelproducten, voeding als tarwemeel en suikerhoudende dranken beter vermijden. Deze levensmiddelen kunnen de ontstekingsprocessen in je lichaam stimuleren en daardoor zorgen dat er meer puistjes ontstaan.

Niet-comedogene vochtinbrengende crème

Samenvatting

Een verhoogde talgproductie kan in combinatie met dode huidcellen en bacteriën leiden tot het ontstaan van puistjes op de rug. Om dit te voorkomen is een regelmatige lichaamshygiëne onontbeerlijk. Was je rug dagelijks met milde reinigingsproducten en gebruik niet-comedogene bodylotions voor de hydratatie van je huid. Een gezonde levensstijl en ademende kleding zorgen ook dat het aantal puistjes op je rug afneemt. Als je last hebt van hardnekkige puistjes of de situatie erger wordt, dan kun je er het beste een dermatoloog naar laten kijken. Hij of zij kan een persoonlijk behandelingsplan opstellen dat speciaal op jouw situatie is afgestemd.

Misschien vind je dit ook leuk