Deal voor Shopping night: 22%* korting – alleen nog tot 23.59 uur!

Menu

Parfumdreams Logo
Donkere kringen: oorzaken, soorten en behandelingsmogelijkheden Banner

Donkere kringen: oorzaken, soorten en behandelingsmogelijkheden

Donkere kringen zijn donkere schaduwen onder de ogen die ons er moe of uitgeput laten uitzien. Veel mensen hebben donkere kringen en eigenlijk zijn ze geen reden tot zorg. Hier lees je wat de oorzaken van donkere kringen zijn en wat je ertegen kunt doen.

20 mei 2025

Welke soorten donkere kringen zijn er?

Niet alle donkere kringen zien er hetzelfde uit en ze zijn niet altijd donker van kleur. Afhankelijk van de oorzaak en hoe ze eruitzien wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten donkere kringen:

  • Blauwachtige kringen: Vooral mensen met een dunne en bleke huid hebben snel last van blauwachtige kringen onder de ogen. Ze ontstaan door doorschijnende oppervlakkige bloedvaten onder de ogen.
  • Roodachtige kringen: Wijder geworden bloedvaten of ontstekingen kunnen de oorzaak zijn van rode kringen onder de ogen.
  • Bruine of gepigmenteerde kringen: Donkere huidtypes hebben dit soort kringen vaker – ze zijn meestal genetisch bepaald.
  • Opgezwollen kringen onder de ogen : Ze gaan vaak gepaard met wallen en zijn het gevolg van vochtophoping.
  • Ingevallen huid: Dit soort kringen ontstaan met het ouder worden of bij sterk gewichtsverlies en zijn het gevolg van afnemend onderhuids vetweefsel.

Meestal volstaat een simpele blik in de spiegel om te bepalen om welke soort kringen het gaat.

Welk verschil maakt het huidtype bij donkere kringen?

Mensen met een lichte huid krijgen eerder blauwachtige of paarse kringen onder de ogen. De reden hiervoor is dat hun huid dunner is en bloedvaten sneller zichtbaar zijn. Donkere huidtypes hebben vaak gepigmenteerde kringen. De oorzaak hiervan is een verhoogde melanineproductie. Erfelijke aanleg speelt vaak een rol bij het ontstaan van donkere kringen onder de ogen. Sommige mensen hebben daarom van nature eerder donkere kringen dan anderen.

Oorzaken van donkere kringen

De oorzaken van donkere kringen onder de ogen zijn divers en kunnen zowel met de omgeving te maken hebben als genetisch bepaald zijn. Slaaptekort is een veelvoorkomende oorzaak van donkere kringen, omdat de huid er door een onregelmatig slaappatroon bleker kan uitzien. Dan kunnen adertjes sneller zichtbaar worden. Ook de eerder genoemde erfelijke aanleg is een oorzaak – sommige mensen hebben immers van nature een dunne huid onder de ogen of een sterkere pigmentatie.

Andere oorzaken van donkere kringen kunnen zijn:

  • Stress: Bij chronische stress wordt de productie van cortisol gestimuleerd, wat kan leiden tot vaatveranderingen. Hierdoor lijkt de huid onder de ogen meer rood- of blauwachtig.
  • Uitdroging: Als je te weinig vocht tot je neemt, kan dat ook een oorzaak zijn van donkere kringen. Door uitdroging kan de huid er vaal en ingevallen uitzien en zijn de schaduwen onder de ogen donker.
  • Roken en alcohol: Beide stoffen hebben niet alleen een negatief effect op de gezondheid, maar kunnen ook donkere kringen onder de ogen veroorzaken. Ten slotte bevorderen ze de uitdroging van de huid en zorgen ze ervoor dat deze slechter doorbloed raakt.
  • Voeding: Ook een tekort aan voedingsstoffen, bijvoorbeeld aan ijzer, vitamine K of antioxidanten, kan ervoor zorgen dat de doorbloeding wordt belemmerd en donkere kringen duidelijker zichtbaar zijn.
  • Allergieën: Jeuk en ontstekingsreacties veroorzaakt door allergieën kunnen de huid irriteren en de vorming van donkere kringen sterker beïnvloeden.

Hoe kom je van donkere kringen af?

Je kunt slechts gedeeltelijk van donkere kringen afkomen, afhankelijk van de oorzaak. De juiste huidverzorging kan een ondersteunend effect hebben. De verzorging moet worden afgestemd op het eigen huidtype en rekening houden met de ernst van de donkere kringen:

  • crèmes of serums met hyaluronzuur hydrateren en kunnen de huid onder de ogen voller maken.
  • oogcrèmes met cafeïne kunnen de doorbloeding bevorderen en zwellingen laten afnemen.
  • producten met vitamine C ondersteunen de collageenproductie en kunnen helpen donkere kringen onder de ogen lichter te maken.
  • serums of crèmes met retinol dragen bij aan de celvernieuwing en kunnen de huid onder de ogen versterken.

Het consequent gebruik van zonnebrandcrème voor het gezicht is van cruciaal belang. Ten slotte kan uv-straling gepigmenteerde kringen onder de ogen versterken, zodat het belangrijk is om de huid dagelijks tegen de zon te beschermen.

Ook door een aanpassing van de levensstijl en voeding kunnen donkere kringen worden voorkomen. Daar hoort voldoende slaap bij, minimaal 8 uur per nacht, want in die tijd kan de huid zich goed herstellen. Ook minder stress is altijd goed voor het lichaam. Veel water drinken en een voedzaam voedingspatroon zijn ook bevorderlijk en kunnen helpen om donkere kringen onder de ogen te verminderen. Ook voor het algehele welzijn en het stressniveau zijn een gezonde voeding en levensstijl nuttig. Beweging kan bovendien bijdragen aan een betere doorbloeding en een goed functionerend lymfestelsel.

Tip

Concealers zijn geschikt om donkere kringen onder de ogen te bedekken en optisch te camoufleren. Je kunt rode plekken bedekken en zo bijdragen aan een frissere en meer uitgeruste look. Rode kringen kun je het beste camoufleren met een groene tint, omdat deze de rode plek neutraliseert. Oranje kleuren helpen bij bruinachtige kringen. Blauwachtige kringen hebben baat bij gele tinten.

Huismiddeltjes tegen donkere kringen

Ook huismiddeltjes kunnen helpen tegen donkere kringen, in ieder geval tijdelijk:

  • Koude theezakjes kunnen zwellingen verminderen en een antioxiderend effect hebben. Daarbij moet je kiezen voor groene en zwarte thee, omdat deze cafeïne bevatten.
  • Schijfjes komkommer uit de koelkast hydrateren de huid en voelen aangenaam koel aan.
  • Een koude lepel uit de koelkast kan ook een aangenaam effect hebben, zwellingen verminderen en voor een betere doorbloeding zorgen.
  • Gel met aloë vera zorgt ook voor een verkoelend effect en kan bijdragen aan een frisse look.

Medische behandelingen tegen donkere kringen onder je ogen

Als huidverzorgingsproducten of huismiddeltjes niet voldoende zijn, kun je ook met professionele methoden donkere kringen tegengaan:

  • Laserbehandelingen kunnen pigmentvlekken verminderen en helpen bij de vernieuwing van de huid.
  • Een injectie met hyaluronzuur kan ingevallen plekken bij je ogen weer opvullen en zo schaduwen verminderen.
  • Peelings met fruitzuren dragen bij aan de vernieuwing van je huid en kunnen ervoor zorgen dat donkere pigmentvlekken lichter worden.

Samenvattend

Samenvattend Donkere kringen onder de ogen zijn meestal een cosmetisch probleem dat vele verschillende oorzaken kan hebben. Of het nu gaat om erfelijke aanleg, te weinig slaap, te veel stress of verkeerde voeding: met de juiste aanpak en als de oorzaken bekend zijn, heb je mogelijkheden om donkere kringen onder de ogen te behandelen. Dit is mogelijk met huismiddeltjes, huidverzorgingsproducten en indien nodig ook met medische behandelingen. Wat in elk geval altijd mogelijk is, is donkere kringen onder de ogen camoufleren met de juiste make-up. Een gezonde levensstijl, voldoende slaap, een voedzaam voedingspatroon en een goede huidverzorging kunnen helpen bij de behandeling van donkere kringen.

Veelgestelde vragen

Zijn donkere kringen hetzelfde als vochtwallen? Nee. Vochtwallen worden vaak veroorzaakt door een verstoorde lymfestroom. Het gaat hierbij om ophopingen van vet of vocht onder het oog. Donkere kringen onder de ogen ontstaan door pigmentatie van de huid of door doorschijnende adertjes.
Bestaan er ook ernstige ziekten waarvan donkere kringen onder de ogen een voorteken kunnen zijn? In zeldzame gevallen kunnen donkere kringen onder de ogen wijzen op bloedarmoede, een slecht functionerende schildklier of nierproblemen, vooral als ze plotseling ontstaan. Raadpleeg bij twijfel je arts.
Wanneer moet je bij donkere kringen onder de ogen een arts raadplegen? Als donkere kringen plotseling en in hevige mate ontstaan, gepaard gaan met zwellingen of andere symptomen zoals vermoeidheid of kortademigheid, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening (bijv. bloedarmoede of nierproblemen). In dat geval moet je een arts raadplegen.
parfumdreams
  • Facebook
  • Instagram
  • Tik Tok
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang een voucher van 22%**

In bekroonde webshop shoppen

Trustpilot Trustpilot Score

Trustscore 4

8.110 Taxaties

parfumdreams App

  • Parfumdreams auf Google Play
  • Parfumdreams im App Store

*Alle prijzen incl. wettelijke btw.De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.

** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief