Retinol

Schoonheidsmythe of toch een wondermiddel?

Ben je rimpels, onzuiverheden en pigmentvlekken zat en wil je juist een stralende teint? Redenen waarom retinol een vaste plek in je dagelijkse ritueel zou moeten hebben. De werkzame stof werd al ontdekt in 1913, maar is pas recentelijk echt een rol gaan spelen in de beauty-business. Retinol komt voor in de vorm van vitamine A. Het leidt tot een toename van de enzymactiviteit, activeert de celdeling en celvernieuwing en beperkt het schadelijke effect van vrije radicalen op de huid tot een minimum. Op jonge leeftijd neemt het lichaam vitamine A op uit voeding en zet dit dan om in retinol. De buitenste huidlaag hernieuwt zich gemiddeld elke 28 dagen. Bij het ouder worden gaat het vernieuwen van de huidlaag langzamer en wordt vitamine A minder vaak omgezet in retinol, wat mede te wijten is aan de sterke belasting van de huid door uv-stralen. Door dit minder goed werkende omzettingsproces boet de ouder wordende huid in aan soepelheid. Producten met retinol, zoals een serum of een crème, zijn daarom de perfecte beauty-assistenten in de strijd tegen het huidverouderingsproces.

 

Werking van retinol in cosmetica

  • De beste bescherming tegen huidveroudering is bescherming tegen de zon – meteen daarna komt retinol.
  • Retinol werd oorspronkelijk gebruikt voor de behandeling van acne, maar helpt tegenwoordig tegen veel huidprobleempjes.
  • Retinol is de pure vorm van vitamine A, die een zeer effectieve werkzame stof is, die de celvernieuwing versnelt en het regeneratieproces van de huid ondersteunt.
  • Het lichaam zet retinol om in vitamine A-zuur. Hierdoor moeten de bindweefselcellen harder werken. Wanneer iemand te weinig vitamine A in de huid heeft, is er geen sprake van dit extra werk. Dan storten de cellen in.
  • Retinol remt enzymen die collageen – dat eveneens belangrijk is voor de stevigheid van de huid – afbreken.

 

Onze aanbevelingen

Herkomst

Retinol is een natuurlijke vorm van vitamine A, die een belangrijke rol speelt bij de opbouw van de huidstructuur. Het stimuleert de collageenproductie en zorgt zo voor stevigheid onder de huid, waardoor rimpels minder diep worden. De dikte en elasticiteit van de huid maar ook de huidvernieuwing en het huidbeeld worden positief beïnvloed. Retinol zit in dierlijke vetten, visleverolie of planten die bètacaroteen bevatten en wordt verder alleen synthetisch geproduceerd. Het is verboden in biologische producten.

Toepassing

Gebruik producten op basis van retinol bij voorkeur 's avonds, op een reeds gereinigd gezicht. Door het gebruik van retinol is de huid zeer gevoelig voor licht en daardoor voor beschadigingen. Het komende seizoen is dan ook zeer geschikt om de huid te verzorgen met vitamine A. Besluit je desondanks om retinol 's ochtends aan te brengen, doe dat dan altijd in combinatie met een crème met zonbeschermingsfactor. De huid moet wennen aan retinol, daarom heeft retinol een bepaalde tijd nodig om zijn effect optimaal te ontvouwen. Een reactie van de huid is normaal: die geeft aan dat het product werkt en dat je langzamerhand afscheid kunt nemen van rimpels en fijne lijntjes.

 

Verzorgingstip

Wij adviseren voor de eerste 6-8 weken een zeer lage retinolconcentratie. Deze producten kun je probleemloos integreren in je bestaande hydraterende verzorging. Zorg ervoor dat je producten met retinol langzaam in je verzorgingsritueel opneemt. Test het product 1-2 maal per week. Ondervind je hierbij geen problemen, dan kun je het product na 3-4 weken vaker gaan gebruiken. Te veel retinol valt meestal pas na 2-4 dagen op. Geef je huid de tijd om op de werkzame stof te reageren en let goed op wat het met je huid doet. Wij adviseren je om producten met retinol bij voorkeur 's avonds te gebruiken, zodat de werkzame stof retinol niet beschadigd wordt door de uv-stralen. Zo regenereert je huid 's nachts. Belangrijk: de hoogste concentratie heeft niet altijd ook automatisch het beste effect.

 

Vormen van retinol